Het is een bekend verhaal dat games voor vrouwen anders zouden moeten zijn dan voor mannen. Wat nu precies oorzaak en gevolg is [i]? De overwegend mannelijke makers van games [ii], of de spelers van games? Want mannen en vrouwen spelen net zo vaak [iii].

Dat verhaal doet het goed in de media, want hip. Maar de ICT wordt bijna overal gedomineerd door mannen: in het bedenken van hippe methoden als Scrum en Agile, in het bedenken van nog slimmere trucs in iets ontwerpen en in het implementeren van systemen in organisaties.

Mijn eerste grote project, de introductie van de betaal- en geldautomaten (4 november 1985) liep bijna vast. Jaren had men nagedacht over de introductie en er was een goede reden om te starten bij de benzinepompen. Nu kun je je dat haast niet meer voorstellen, maar op vrijdagmiddag, na de laatste werkdag ging vader tanken. Lange rijen bij de benzinestations, en… heel veel geld in kas. Dat leidde tot gewelddadige overvallen waarbij veel geld werd buitgemaakt.

En toch… die goede reden ten spijt, het liep niet lekker. En wat bleek na onderzoek: de aanname was dat mannen het geld beheerden en vrouwen huishoudgeld kregen (bedenk: de geldautomaten werden ook toen pas geïntroduceerd dus vader ging geld halen bij de bank of het postkantoor).  Het was andersom: vrouwen gaven mannen geld mee, net genoeg om niet te veel uit te geven in het café na het werk.

De oplossing was snel gevonden: de volgende grootgebruiker was de nationale grootgrutter. En toen vrouwen ontdekten dat een pasje fijn was als je toch nog dat kon meenemen waarvoor je niet voldoende contact geld bij je had, begon de victorie van een innovatie die je nu niet meer weg kunt denken.

In heel veel organisaties werken vrouwen. Neem de zorg bijvoorbeeld: de ICT in die organisaties staat vaak bekend als onlogisch, nodeloos ingewikkeld, meer tijd kostend dan opleverend.

En ik ben zo brutaal om te denken dat dat samenhangt met wie de ICT verzinnen en wie het gebruiken. Is die ICT wel echt ontworpen met en voor de gebruikers? Wordt er echt geluisterd naa wat al die vrouwen in de zorg dagelijks meemaken? Dat ze gegevens uit het ene systeem moeten overtypen in het andere? Heeft u wel eens een industrie gezien dat dat zo doet? Dat zaken die bij de supermarkt gewoon zijn (scannen van artikelen) het bij hen niet zijn? En dat het proces van zorg verlenen nu eenmaal hun primaire proces is en dat je noodprocedures dus voorrang hebben boven gegevens invoeren? Of moet de patiënt maar even wachten? Ik zou er de te makkelijke dingen over kunnen zeggen zoals: “als er meer mannen in de zorg werkten, zou dit serieuzer worden genomen”, of “dat de vrouwen iets te makkelijk aannemen dat hun mannelijke collega het woord maar moet doen”.

Dé oplossing zal even op zich laten wachten: meer vrouwen in de ICT industrie, die wel luisteren maar ondertussen helpt het wel om vakkundige mensen te betrekken:

  • mensen die gewend zijn om een visueel ontwerp te maken dat aansluit bij de behoeften van de gebruikers (want als er veel fouten ontstaan ligt dan aan de systemen, bestuurders, en niet aan de gebruikers), zodat gelijk kan worden gekeken of het werkt
  • goede procesanalisten een goede procesanalyse hoe je de dingen beter kan doen, voordat je een pakket aanschaft waar grote besparingen mee beloofd worden en die nooit komen.
  • En mensen met verstand van gegevens: data èn interfaces, zodat een open gegevensuitwisseling tussen pakketten (wordt nu opgestart) [iv] , componenten en maatwerk gerealiseerd kan worden.

Dat maakt innovatie mogelijk en het kiezen van de beste oplossing voor een specifiek systeem. Toegegeven: als je niet zo veel verstand hebt van IT is het makkelijk om een pakket te kiezen en alle problemen af te wentelen op de leverancier en de gebruikers. Ook in de zorg is het noodzakelijk dat er goede ICT kennis wordt toegepast, architectuur en informatiemanagement. Alleen kennis van de zorg is niet voldoende bij deze tak die zo veel investeert in technologie.

Meer vrouwen in de ICT, wat zou dat goed zijn!


[i] NWO Vanwaar m v verschillen in het brein

[ii] Intermediair De game industrie heeft meer vrouwelijke eindbazen nodig

[iii] Scientias Waarom mannen en vrouwen andere games spelen

[iv] Computable Minister wil e-datauitwisseling zorg verplichten

Share This