Eenvoudig en multidisciplinair

U wilt een kleine aanpassing en terwijl u dat vraagt komt er steeds meer bij kijken. Moeilijke vragen die u niet kunt beantwoorden en niet op uw niveau thuis horen, vindt u. Dan maar scrummen: je hebt tenminste gelijk wat, waar je naar kunt kijken. Dat is inderdaad een goede oplossing om directe feedback te krijgen tussen bedoeling en uitwerking.

Dan moet het werkstuk echt gebruikt gaan worden. De IT afdeling gaat zich er mee “bemoeien”. Het stukje past niet in de architectuur. De security richtlijnen zijn niet gevolgd, het is niet toegankelijk en nog wat zaken. Het herstellen ervan kost nog meer tijd dan het maken. Wat een zeurpieten, zo wordt elke vooruitgang tegengehouden. Beter misschien om het bij de leverancier te hosten.

Afijn, dat is na maanden ook geregeld en dan wordt de applicatie door de gebruikers in gebruik genomen. Borrel, taart van de leverancier, blijdschap en … niets. De applicatie wordt niet zo gebruikt als de bedoeling was, de voordelen vallen tegen en iedereen blijft gewoon op de oude manier werken, want deze applicatie lost niets op. O ja, er gebeurt toch wel wat… er ontstaat een data-lek door een security issue. In het contract staat er niets over dus de leverancier mag het op uw kosten oplossen.

Bj muziek is het niet anders: alleen het stuk goed kunnen spelen is geen garantie voor een goed bezocht concert. Veel andere activiteiten zijn nodig om er een succes van te maken: van een concertzaal met koffie, thee en drankjes, een reserveringssysteem, een uitgekiende publiciteitscampagne op de doelgroepen en… niet teveel dezelfde muziek in dezelfde concertzalen vlak na elkaar. Er zijn nog veel meer mensen bij betroken, van schoonmakers tot bestuur: alles werkt mee aan de beleving. Herkenbaar en te transponeren naar de introductie van uw app?

Systemen Een IT systeem, een applicatie is “maar” een onderdeel van een groter systeem. Een niet werkend IT-systeem laat inderdaad het hele systeem niet werken. Maar omgekeerd geldt net zo goed: als de organisatie niet voorbereid is, of de ontvangende partners of klanten, de mensen die het gaan gebruiken of de processen: dan werkt het ook niet. Voor het aanschakelen van al die lagen is een “informatie-makelaardij” nodig, die de vragen van de IT kan omzetten in vragen aan de andere experts en omgekeerd de vragen van de andere specialisten kan omzetten naar de IT-experts. Communiceren, vakkennis, weten wat mogelijke innovaties zijn en haalbaar is, en .. op tijd klaar voor het doel waarvoor het gemaakt wordt. Dat noemen we informatiemanagement. En dat wordt uitgevoerd door een stelseltje van verschillende specialisten. Een beetje te vergelijken met de dirigent die zijn stukken met zorg kiest. En met de componist die het bedacht heeft. Een orkest schittert als ze iets goed kunnen (eenvoudig dus), niet als het te moeilijk is en “best wel knap”. Het zorg dragen dat je dat doet wat je kunt, passend bij de competenties van de groep en aanvullen met de competenties die je mist is een kunst op zich. Naar alle professionals luisteren misschien nog wel meer.
Share This